София, заедно с още 9 български градове Велико Търново, Пловдив, Димитровград,

...
София, заедно с още 9 български градове Велико Търново, Пловдив, Димитровград,
Коментари Харесай

София се присъедини към Мрежата на Балканските градове В40

София, дружно с още 9 български градове Велико Търново, Пловдив, Димитровград, Троян,  Карлово, Сливен, Карнобат, Бургас и Раковски се причислиха към Мрежата на Балканските градове В40.

Събитието бе проведено от НСОРБ. 

„ Инициативата ще помогне за задълбочаване на връзките на градовете във всички браншове, в стопанската система, културата, образованието, локалната народна власт, само че и ще работи за решение на световни провокации като изменението в климата, включването на зелените политики, цифровата промяна и локалната народна власт като част от устойчивото ръководство на градовете.

Днес повече от всеки път осъзнаваме, че отговорността пред локалните общности е и отговорност към района и намирането на работещи решения, а посредством общите зелени политики, търсенето и шерването на нови технологии и включването на жителите, Мрежата на балканските градове ще даде по-добра визия както за целия район, по този начин и на всеки един град поотделно “, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по време на срещата.

„ Проблемите, дължащи се на изменението на климата демонстрират, че има потребност от промяна, която да е съвместима с природата и устойчива на климатичните промени. За страдание, климатичните промени не познават национални граници и разнообразни идентичности. Истината е, че нашите градове са по едно и също време и причинители и пострадали от климатичната рецесия. Всеки от нас, който е виновен за екологичната сигурност на нашите съграждани би трябвало да предприеме трансформиращи и непрекъснати стъпки в региона на околната среда. Вярвам, че с ваше присъединяване Мрежата В40 ще стане доста по-силна и опциите за районно съдействие ще се развият в името на благополучието, спокойствието и сигурността на живеещите в нашите градове “, сподели кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, по чиято самодейност е основана Мрежата на балканските градове В40.

На събитието участваха още кмета на Велико Търново и ръководител на УС на НСОРБ Даниел Панов, кмета на Пловдив Здравко Димитров, кмета на Димитровград Иво Димов, кмета на Троян Донка Михайлова, кмета на Карлово Емил Кабаиванов, кмета на Карнобат Георги Димитров и кмета на Сливен Стефан Радев, както и Силвия Георгиева – изпълнителен шеф на НСОРБ.

Мрежата на балканските градове В40 е основана на конгрес, състоял се в Истанбул на 29-30 ноември 2021 година, а нейни учредители са кметовете на Истанбул, Белград, Атина, Сараево, Солун, Подгорица, Кърджали, Котор, Сплит, Лакташи, Дубровник, Тирана, Дурас, Скопие, Патра, Къркарлери, Шкодра, Одрин, Текирдаг, Трикала, Пула и представители на общините Констанца, Чанаккале, Прищина и Призрен.

Амбицията на организацията е да развива локалната народна власт, като опора за стабилността на Балканите и в Европа, а фокус в работата и са проблемите на околната среда и климата, цифровата промяна и развиването на партньорство сред градове в региона на стопанската система и културата. През месец декември 2021 година управлението на НСОРБ организира работна среща с кмета Имамоглу, на която беше контрактувано включването и на други български общини.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР